Growth Hacker Kimdir, Ne İş Yapar?
Son yıllarda özellikle internet girişimlerinde öne çıkan growth hacking kavramı ilk olarak, 2010 yılında girişimci Sean Ellis tarafından kullanıldı. GrowthHackers CEO’su olan Sean Ellis, growth hacker kavramını “Girişiminiz İçin Growth Hacker Bulun” konulu blog yazısında şu şekilde tanımlıyor: “Gerçek kuzeyi büyüme olan insandır. Yaptığı her şey ölçeklendirilebilir büyüme üzerindeki potansiyel etkisi ile irdelenir.”
Growth hackerlar; analitik zekâsı yüksek, takıntılı ve T şekilli (Bir alanda derin bilgi sahibi iken, diğer alanlarda ise en azından yüzeysel de olsa bilgi sahibi) pazarlama anlayışına sahip kişilerdir. Growth hacker; bir şeyden her şey, her şeyden bir şey bilen kişidir. (Growth hacking gurusu Neil Patel)
Growth Hacker; bir işletmeyi büyüme hedefiyle ele alarak “Ürünüm için nasıl müşteri çekerim?” gibi klasik sorulara, pazarlama ve kodlama alanlarını entegre eden ve kreatif bir bakış açısıyla data üzerinden cevap bularak ilerleyen kişidir.
Yayın hayatına yeni başlayan internet projelerinin büyümesi için yüksek analizle ortaya çıkan alışılmışın dışındaki yöntemlerle çalışmalar yapar. İşletmelerin pazara giriş engellerini bypass eder ve klasik büyüme oranlarını aşarak %1.000.000 büyümeye dahi erişebilir.
Büyüme korsanı olarak tabir edilen growth hacker; bir işletmenin büyümesi için karanlık ve bilinmeyen sulara girerek keşif yapmaktan korkmayan kişidir.
Odak noktası ve tutkusu büyüme olan growth hacker; ölçümlenebilen/tekrarlanabilen yöntemlerin parametreleri ışığında ürün, pazarlama ve veri üçgeninde yaşar.
A/B testleri, arama motoru optimizasyonu (SEO), API (uygulama programlama arayüzü), viral faktörler (içerikler), e-mail erişimleri, sosyal medya pazarlaması ile Google Analytics benzeri analitik araçları ve açık grafik protokolü gibi yöntemleri kullanan growth hacker, analitik düşünme ile sosyal metrikleri birlikte kullanır.
Büyüme stratejisi kapsamındaki projeleri düşük bütçelerle yöneterek markayı hızlı bir şekilde büyütmeyi hedefler.
Growth Hacker Nasıl Olunur? Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?
- Arama motoru optimizasyonu (SEO: Search Engine Optimization)
- Sosyal medya pazarlaması
- Arama motoru pazarlaması (SEM: Search Engine Marketing)
- Google AdWords
- Google Analytics
- Programatik
- UX (User Experience: Kullanıcı Deneyimi Tasarımı) ve UI (User Interface: Kullanıcı Arayüzü Tasarımı)
- E-mail pazarlaması
- Mobil pazarlama
- E-ticaret
- Online pazarlama
- Temel kodlama ve teknik bilgi
- 360 derece pazarlama kampanyalarında deneyim
- Halkla ilişkiler ve kitle yönetimi