Google Analytics Dönüşüm Segmentleri
Google Analytics üzerinde yer alan dönüşüm segmentlerine giriş yapmadan önce, “Dönüşüm Segmentleri” ve “Ziyaretçi Segmentleri” arasında farka kısaca açıklık getirelim.
Google Analytics, kendisinin sunduğu izleme kodunu (tracking code) web sayfamıza yüklediğimizde, ziyaretçilerimize ait verileri, çeşitli raporlar altına yerleştirerek aslında ilk segmentasyonu gerçekleştirir. Bu ilk segmentasyonla birlikte veriler; “Kitle, Edinme, Davranış, Dönüşümler” gibi raporlarda yer alır.
Google Analytics’in bize sunmuş olduğu segmentasyon sadece bahsettiğimiz rapor başlıkları ile sınırlı değildir. Analytics’te sunulan raporların içine girdiğimizde, Analytics’in bizlere sunduğu sistem tanımlı ziyaret segmentleri de mevcuttur.
Google Analytics raporlarında kullanabileceğimiz sistem tanımlı segmentasyonları görmek için, herhangi bir raporun içine girip “Segment Ekle” dememiz ve açılan pencereden “Sistem” bölümüne tıklamamız yeterlidir.
Bu 22 adet sistem tanımlı ziyaret segmentlerinden dilediğimizi seçerek, raporlarda ziyaretçilerin segmentasyonuna gidebiliyoruz.
Not : Bu 22 adet segmentin içerisinde yer alan bazı sistem tanımlı segmentlerde (örneğin; işlem yapılan oturumlar) veri görebilmek için bazı ek kurulumlar gerekebilir. (örneğin; e-ticaret dönüşüm izleme kurulumu, işlem yapılan oturumlar segmentine ait verileri görebilmek için zorunludur.)
Sistem Bazlı Google Analytics Segmentleri
Google Analytics’in bizlere sunmuş olduğu bu segmentlere “Ziyaret Segmentleri” diyebiliriz. Bu ziyaret segmentleri de yine; “ Sistem Tanımlı Segmentler” ve “ Özel Segmentler” olarak ikiye ayrılır ve “özel segmentleri”, kendi ihtiyaçlarımız dahilinde dilediğimiz gibi oluşturabiliriz.
Dönüşüm Segmentleri
Dönüşüm segmentlerini tam kavrayabilmek için; “Google Analytics Trafik Kanallarını ve Çok Kanallı Huniler Raporuna” ilişkin bazı kavramları bilmemiz gereklidir.
1. Dönüşüm Segmentleri (Conversion Segments) Nedir?
Web sayfamız üzerinde gerçekleşen dönüşümlerin nasıl gerçekleştiği ile ilgili bilgiler sunan segmentlerdir. Dönüşüm; e-ticaret dönüşüm izleme ve hedef tanımlama ile elde ettiğimiz metriklerdir.
2. Neden Dönüşüm Segmentlerini Kullanırız?
- Dönüşümün; yolu ,süresi ve çeşitli özellikleri ile ilgili önemli bilgileri elde ederek dönüşümleri segmente etmek için.
- Trafik kanallarının dönüşüm yolundaki katkısını daha net izleyebilmek için.
- Dönüşüme kadar geçen süre ve yol uzunluğu ile ilgili segmentasyonları gerçekleştirebilmek için.
3. Dönüşüm Segmentlerine Nasıl Ulaşırım?
Dönüşüm segmenleri yalnızca “Çok Kanallı Huniler Raporu” ve “İlişkilendirme Raporları” içerisinde yer alır. Bu raporlara erişerek, “Dönüşüm Segmentleri” bölümüne tıklayıp segmentlere ulaşım sağlayabilirsiniz.
Gördüğünüz üzere, klasik ziyaret segmentlerinde olduğu gibi, dönüşüm segmentlerinde de Google Analytics tanımlı segmentler yer alır.
4. Dönüşüm Segmentlerini Nasıl Kullanırım?
Bu segmentleri “Çok Kanallı Huniler Raporları” altında yer alan raporlarda kullanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey, dönüşüm segmentlerine tıklamak ve seçtiğiniz segmenti raporlara uygulamak.
5. Dönüşüm Segmentleri Önemli Kavramlar
Bu kavramların bir kısmı ilişkilendirme modelleri yazımızda belirtilmişti. Bunun dışında aşağıdaki kavramları bilmekte de fayda var.
- Gecikme Süresi : Dönüşüme kadar geçen süredir.
- Yol Uzunluğu : Dönüşüm gerçekleşene kadar kanallar üzerinden kurulan etkileşim sayısını gösterir. Yani bir dönüşüm gerçekleştirilene kadar ziyaretçiler kaç kanal üzerinden ve kaç kez bizimle etkileşime geçmiş bizlere sunar.
- Etkileşim : Ziyaretçiler tarafından, trafik kanalları ile gerçekleştirilen temasa verilen addır. Örneğin, Google üzerinden arama yapan ve organik arama sonuçlarından tıklama ile site ziyareti gerçekleştiren kişiler bir etkileşim gerçekleştirmiş olurlar.
- Herhangi Bir Etkileşim : İlk, Orta, Son fark etmeksizin dönüşüm yolunun herhangi bir bölümünde gerçekleşen etkileşimlerdir.
- Destek Etkileşimi : Son etkileşim hariç, dönüşüm yolunun herhangi bir bölümünde gerçekleşen etkileşimlerdir.
- Son Etkileşim : Dönüşüm yolunun son etkileşimidir.
- İlk Etkileşim : Dönüşüm yolundaki ilk etkileşimdir.
Klasik Dönüşüm Segmentleri (Sistem Tanımlı Segmentler)
İlk 7 segmentin iyi anlaşılabilmesi için, Çok Kanallı Huniler Raporu içerisinde yer alan “ En İyi Dönüşüm Yolları Raporu” üzerinden örnekler vereceğiz.
En İyi Dönüşüm Yolları Raporu Nedir?
Bu rapor dönüşümlerin hangi kanallar aracılığı ile ve bu kanalların dönüşüm yolundaki sıralaması ile ilgili bilgiler sunar.
- İlk Etkileşim Ücretli Reklamcılık : Dönüşüm yolundaki ilk kanal etkileşimin “cpc” aracısı ile tanımlı kanallar aracılığı ile gerçekleştiğini gösterir.
(100 adet dönüşümde “ücretli arama” kanallarının ilk etkileşimi başlattığı gözükmektedir.)
- Son Etkileşim Ücretli Reklamcılık : Dönüşüm yolundaki son kanal etkileşimin “cpc” aracısı ile tanımlı kanallar aracılığı ile gerçekleştiğini gösterir.
(67 adet dönüşümde “ücretli arama” kanallarının son etkileşimi gerçekleştirdiği gözükmektedir.)
- İlk Etkileşim Doğrudan : Dönüşüm yolundaki ilk kanal etkileşimin “(note set) veya (none”) aracısı ile tanımlı kanallar aracılığı ile gerçekleştiğini gösterir.
(987 adet dönüşümde kullanıcıların ilk etkileşimi doğrudan siteye gelerek gösterdikleri gözükmektedir.)
Not : Burada dikkat edilmesi gereken nokta, “Doğrudan” trafik kanalının aynı zamanda son etkileşimde de gözükebilir olmasıdır.
- Son Etkileşim Doğrudan : Dönüşüm yolundaki son kanal etkileşimin “note set veya none” aracısı ile tanımlı kanallar aracılığı ile gerçekleştiğini gösterir.
(2274 adet dönüşümde kullanıcıların son olarak doğrudan kanalı ile siteye geldikleri gözükmektedir.)
- İlk Etkileşim Organik Arama : Dönüşüm yolundaki ilk kanal etkileşimin “organic” aracısı ile tanımlı kanallar aracılığı ile gerçekleştiğini gösterir.
(429 adet dönüşümde kullanıcıların ilk olarak organik trafik kanalı ile siteye geldikleri gözükmektedir.)
Dönüşüm yolundaki son kanal etkileşimin “organic” aracısı ile tanımlı kanallar aracılığı ile gerçekleştiğini gösterir.
(83 adet dönüşümde kullanıcıların son olarak organik trafik kanalı ile etkileşim gösterdikleri gözükmektedir.)
- Herhangi Bir Etkileşim Yönlendirme : Dönüşüm yolunda “referral” aracısı ile tanımlı kanalların katkısının olduğu dönüşümleri gösterir.
(1799 adet dönüşümde kullanıcıların dönüşüm yolundaki herhangi bir temas noktasında referral trafik kanalı ile siteye geldikleri gözükmektedir.)
Sıradaki segmentin iyi anlaşılabilmesi için, Çok Kanallı Huniler Raporu içerisinde yer alan “ Gecikme Süresi Raporu” üzerinden örnekler vereceğiz.
- Gecikme Süresi Raporu : Dönüşüm işlemi gerçekleşene kadar geçen süre hakkında bilgi veren raporlardır.
Ziyaretçilerizi dönüşüme ikna etmek için geçen süreyi görmek, kanal optimizasyonu için mükemmel ipuçları sunacağı gibi, remarketing listelerinizi oluştururken de avantajlar sağlar.
- Gecikme Süresi > 1 : Dönüşüm süresi 1 günden uzun süren dönüşümlerin sayısını verir.
(1749 Adet dönüşümün gerçekleşmesi 1 günden fazla sürmüştür.)
Son segmentin iyi anlaşılabilmesi için, Çok Kanallı Huniler Raporu içerisinde yer alan “ Yol Uzunluğu Raporu” üzerinden örnekler vereceğiz.
- Yol Uzunluğu Raporu : Dönüşüm işlemi gerçekleşene kadar kaç kanal etkileşimi gerçekleşti bilgiler sunar.
- Gecikme Süresi > 1 : 1 günden uzun süren dönüşüm işlemlerinin dağılımı ile ilgili bilgiler sunan segmenttir.
(2896 adet dönüşümün gerçekleşmesi için ziyaretçilerle 1’den fazla etkileşim kurulmuştur.)
Not : Buradaki 1’den fazla ifadesi , her zaman “birden fazla kanal” manasına gelmemektedir. Aynı kanalla iki kez kurulan etkileşim de > 1 kümesine girer.