Google Ads Uzmanı Ne İş Yapar?

Dünyanın bir numaralı arama motoru Google olunca milyarlarca arama sonucunun arasından sıyrılmak da tabiki zor oluyor. Bu yüzden Google’ın kendi servisi olan Google Ads ile kişi, kurum, marka ya da şirketler reklam vererek rakiplerinin önüne geçmeye çalışıyor. Fakat bu süreç geleneksel reklam yöntemlerinde olduğu gibi ödemeyi yapıp uzaktan izleyerek olacak kadar basit bir iş değil. Bu yüzden reklam verenler alanında tecrübeli Google Ads uzmanı olan kişilerle çalışarak müşteri hedef kitlesine en hızlı ve etkili şekilde ulaşmayı amaçlar. Bu yazıda Google Ads uzmanı olmak isteyen kişiler için sistemin işleyişinden kullanımına, maaş aralıklarından alınması gereken eğitimlere kadar akıllardaki soru işaretlerini gidermeye çalıştık.

Google Ads; reklam verenlerin reklamlarının internet kullanıcılarını hedefleyerek Google reklam alanlarında yer almasını sağlayan ücretli bir Google servisidir. Google gelirlerinin %90’ını oluşturan bir reklam hizmeti olan Google Ads ile internette arama yapan kullanıcıları websitenize çekebilir, dönüşüm hedefleriniz kapsamında istediğiniz aksiyonları aldırabilirsiniz.

Google Ads ile hedef müşteri kitlenize metin tabanlı arama ağı reklamları, görüntülü reklamlar, YouTube video reklamları veya uygulama içi mobil reklamlar ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca potansiyel müşterilerinize ulaşmak için onların demografilerini, ilgili alanlarını, bulundukları bölgeleri, şehirleri veya ülkeleri hedefleyebilirsiniz.

Google Ads’te ücretlendirme tıklama başı maliyet (CPC – Cost Per Click / PPC – Payment Per Click) olarak hesaplanır. Google Ads açık artırma usülü çalışır ve reklam tıklamaları ve görüntüleme üzerine ücretlendirilirsiniz. Tıklama başı maliyet ücretleri sektöre ve sektördeki rekabete göre değişiklik gösterir.

Google Ads ile reklam kampanyalarınızın dönüşüm oranlarını ölçerek performans analizi yapabilirsiniz. Böylelikle reklamlarınızın kaç kişiye gösterildiğini, kaç kullanıcının reklamınıza tıklayarak websitenizi ziyaret ettiğini görüntüleyebilir; reklamlarınızın işe yarayıp yaramadığını analiz ederek yeni stratejiler belirleyebilirsiniz.

Google Ads arama ağı reklam kampanyalarında seçtiğiniz anahtar kelimeler kullanıcıların aradıkları kelimeler ile eşleştiğinde; kullanıcılar bilgisayar, tablet ya da akıllı telefonlarında reklamlarınıza ulaşır. Google Ads görüntülü reklamlarda; hedef kitlenizin ilgi alanı ve demografik özelliklerine göre belirlediğiniz reklamlar iki milyondan fazla websitesinde ve 650.000’den fazla uygulamada yayınlanarak tüm dünyada internet kullanıcılarının %90’ına ulaşır. Google Ads video reklamlarda; bir milyardan fazla kullanıcının bulunduğu Youtube’da hedef kitlenizi ilgi alanları, demografik özellikleri ve konumlarına göre filtreleyerek sadece işletmenizle ilgilenen kullanıcılara reklamlarınızı gösterebilir ve bütçenizi boşa harcamazsınız. Google Ads uygulama reklamları; Google arama sonuçları, Google Play, YouTube, diğer mobil site ve uygulamalarda yayınlanarak Google ağında bulunan bir milyardan fazla kullanıcıya ulaşır.

Google Ads ile sadece sonuçlar için ödeme yaparken bütçenizi tamamen kendiniz belirleyebilirsiniz. Böylelikle gerçek zamanlı sonuçlar elde edersiniz. Google Ads ile reklam kampanyaları oluştururken hedef kitlenize yönelik en doğru kelimeleri ise Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı servisinden faydalanarak belirleyebilirsiniz.

Google Ads uzmanı; işletmenizin dijital pazarlama kapsamında Google reklam alanlarında yer alan reklamlarınızın rakip analizini, reklam planlamasını, reklam kurulumunu, performans takibini ve raporlamasını yaparak tüm reklam operasyonlarını yürüten ve yöneten kişidir.

Google Ads uzmanı, oluşturduğu reklam kampanyalarını belli aralıklarla kontrol eder, maliyetin arttığı durumlarda verimlilik kontrollerini gerçekleştirir, rekabet durumlarını izleyerek optimizasyon çalışmaları yapar. SEM (Search Engine Marketing) ya da SEA (Search Engine Advertising) uzmanı olarak da adlandırılan Google Ads uzmanı; işletmenin müşteri hedef kitle analizini yaparak, hedef kitleye yönelik doğru anahtar kelimeleri seçerek reklam kampanyaları oluştururken aynı zamanda anahtar kelimelerin rakip analizlerini gerçekleştirir, maliyet hesaplamaları ve bütçe yönetimi yapar, dönüşüm oranlarını (Conversion Rate) inceleyerek stratejilerini bu yönde geliştirir ya da yeni stratejiler oluşturur, kampanyaların performans analizlerini gerçekleştirerek raporlar ve bu raporları düzenli aralıklarla işverene ileterek bilgilendirir.

Google Ads uzmanı olan kişilerin maaşları genellikle reklam bedeli üzerinden komisyonla belirlenir. Ortalama %10 olan komisyon ücreti ile örneğin 50.000 tl olan bir reklam bütçesinden elde edebileceğiniz aylık kazanç 5.000 tl olacaktır. Freelance Google Ads danışmanlığı yapanlar da ortalama %15-20 komisyonla çalışırlar. Bir ajansta veya kurumda maaşlı çalışanlar ise prim almıyorlarsa 3.500 – 5.000 tl başlangıç olmak üzere ücret alırlar. Maaşların üst limiti ise yoktur; sorumlu olunan bütçeye, deneyime ve çalışılan şirkete göre değişiklik gösterir. Maaşlı çalışanların kazançları sektöre göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak şu şekildedir;

  • 1 – 3 yıl arası sertifikalı Google Adwords Uzmanı: 4.500 – 7.500 tl
  • 3 – 5 yıl arası sertifikalı Google Adwords Uzmanı: 6.500 – 11.000 tl
  • 5 – 10 yıl arası sertifikalı Google Adwords Uzmanı: 8.000 – 15.000 tl

Dijital pazarlama alanında önemli bir pozisyona sahip olan Google Ads uzmanlığı için öncelikle sertifikalı eğitim programlarına katılımanız gerekmektedir. Alınan teorik eğitimler ile Google Ads sertifikasyon sınavlarını geçebilecek bilgi düzeyine gelebilirsiniz. Bu sertifikalar iş başvurularında ve freelancer’lar için yeni müşteri bulma konusunda ikna edici bir yere sahiptir.

Eğitimlerde Google Ads‘in çalışma prensibini teoride öğrenseniz bile ilk gerçek hesap yönetiminde problem çıkabilir ve bütçenizde büyük kayıplar yaşayabilirsiniz. Reklam yönetimi özellikle deneysel bir süreç olduğundan deneme yanılma yöntemiyle yeni başlayan bir Google Ads uzmanı olarak tecrübe kazanmanız 2 – 3 yıl sürebilir. Fakat alanında uzman ve uzun yıllar tecrübe edinmiş eğitmenler eşliğinde aldığınız uygulamalı eğitimler sayesinde, stratejiler geliştirirken deneme yanılmaları dahi bilinçli bir şekilde yapar, sertifika alıp Google Ads bünyesindeki sınavları başarıyla geçerken uzmanların gerçekte neler yaptıklarını da tecrübe edebilirsiniz. Google Ads uzmanı olmak isteyen kişiler eğitim ve tecrübe edinmenin yanı sıra Google Partners bünyesindeki sınavlarda da başarılı olmalıdır. Değerlendirmelerde geçme puanı %80’dir ve 19 dilde kullanıma sunulan Google Ads sertifika değerlendirmeleri şu eğitimleri kapsar:

  • AdWords Temel Düzey
  • Arama Ağı Reklamcılığı
  • Görüntülü Reklamcılık
  • Mobil Reklamcılık
  • Video Reklamcılığı
  • Alışveriş Reklamcılığı

Google Ads uzmanı olan kişilerin dijital pazarlama, SEO ve SEM gibi konular hakkında bilgi sahibi olması faydalı olacaktır. Teknik olarak iyi bir Google Ads uzmanı genel olarak şu hususlarda yetkin olmalıdır:

  • Hesap kurulumunu doğru yapmak.
  • Detaylı anahtar kelime çalışması yapmak.
  • Jenerik, long tail, marka aramalarını detaylı kurgulamak.
  • Çapraz negatif anahtar kelime çalışması yapmak.
  • Etkili hedeflemeler oluşturmak.
  • Doğru teklif stratejileri geliştirmek.
  • Bütçeyi doğru yönetmek.
  • Optimizasyon süreçlerine hakim olmak.
  • Raporlama ve ölçmeye hakim olmak.
  • ROAS ölçümü yapabilmek.
  • Kârlılığı arttırabilecek ölçümler yaparak dönüşüm oranını arttırmak.
  • Google Analytics ile yeniden pazarlama listeleri oluşturarak Google Ads’te hedeflemeler gerçekleştirmek.