Dijital Pazarlama Nedir?
Akıllı üretim çağı olan Endüstri 4.0 ile birlikte globalleşen dünyada dijitalleşme evrimi de hızlanarak dünyayı şekillendirmeye devam ediyor. Dijitalleşen dünyaya entegre olabilen pazarlama stratejilerinin önemi de giderek artıyor.
Dijital pazarlama; internet aracılığıyla dijital ürün ve servisler kullanılarak internet kullanıcılarının hedeflendiği bir pazarlama yöntemidir. 1990’dan sonra internetin yaygınlaşmasıyla birlikte pazarlamada teknolojik araçlar kullanılmaya başlandı ve markalar, kurum ve şirketler de stratejilerini bu yönde geliştirmeye başladılar.
Dijital Pazarlama Neleri Kapsar? Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir?
Dijital pazarlama kanalları akıllı telefonlarla birlikte giderek daha geniş bir alana yayılıyor. Dijital pazarlama yöntemlerini genel çerçevede şu şekilde listeleyebiliriz.
- SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu),
- SEM (Search Engine Marketing – Arama Motoru Pazarlaması)
- Görüntülü Reklam Pazarlaması
- Sosyal Medya Pazarlaması ve Optimizasyonu
- İçerik Pazarlaması ve Otomasyonu
- E-posta Pazarlaması
- Influencer Pazarlama
- Veri Tabanlı Pazarlama
- E-ticaret Pazarlaması
- E-kitaplar, Mobil Uygulama ve Oyunlar
- İnternet dışı, akıllı telefonlara yönelik pazarlamalar (SMS, MMS, Çağrılar)
- Online Davranışsal Reklamcılık
- Yeniden Pazarlama (Re–marketing)
- Satış Ortaklıkları (Affiliate Marketing)
- Mobil Pazarlama
Dijital Pazarlamanın Geleneksel Pazarlamadan Ne Farkı Var?
Geleneksel pazarlama anlayışında baskı, televizyon, telefon gibi araçlar kullanılır ve etki alanı sınırlıdır. Dijital pazarlamanın geleneksel pazarlamadan maliyet, iletişim, zaman, kapsam, kullanılabilirlik, deneyim sunumu, çalışan kişiler ve kullanılan dil açısından farkları vardır.
Dijital pazarlama, geleneksel pazarlamaya kıyasla daha uygun bütçelerle, her an her yerde geniş bir kitleye hitap eder. Geleneksel pazarlamada tek taraflı iletişim söz konusuyken, dijital pazarlamada hedef kitle ile interaktif bir ortamda karşılıklı etkileşim vardır. Dijital pazarlamada farklı internet kullanıcılarına hitap eden bir çok kanal vardır ve daha samimi bir dil kullanılır. (bkz. sosyal medya platformları)
Geleneksel pazarlama daha çok öğretici bir üslup takınırken, dijital pazarlama yenilikçidir, eğlendirirken bilgilendirir ve zengin deneyim sunar. Geleneksel pazarlama “Ben bunu ürettim, hadi satın al!” diyen sıkıcı satıcı tipiyken, dijital pazarlama “Benim şöyle bir ürünüm var, deneyimlemek ister misin?” diyerek tüketiciye seçenek sunar, onların fikirlerine önem verir ve her şeyden önemlisi dikte etmez.
Neden Dijital Pazarlama?
Teknolojinin hayatımızın her alanında yer bulmasıyla, dijitalleşen dünyada buna uygun pazarlama anlayışını benimsemek ve uygulamak büyük önem kazandı. Dijital kanallar kullanılarak yapılan reklam kampanyalarının daha hızlı sonuçlar vermesi, uygun bütçeyle hazırlanabilmesi, viralleşerek ağızdan ağıza yayılması (WOMM – Word of Mouth Marketing), kitleleri derinden etkilemesi, pazarlama uzmanları açısından anında ve ölçülebilir sonuçlar sunması ile günümüzde en ufak işletmelerin bile tercih ettiği bir pazarlama yöntemi oldu. Artık ev hanımları dahi dijital pazarlamanın temel ilkelerini kullanarak, küçük çaplı da olsa bilgisayar başından markalarla işbirliği yapar hale geldiler.
Dijital Pazarlamanın Oyuncuları Kimlerdir?
Dijital pazarlama kalabalık oyuncu kadrosunun yer aldığı bir tiyatro sahnesi gibidir. Oyunu kuran markalar, işletme ve kurumlar kendi içlerindeki uzmanlarla, freelance çalışan oyuncularla ya da ajanslarla işbirlikleri yaparlar. Bu süreçte yazılımcılar, webmasterlar, bloggerlar, içerik üreticileri, grafik tasarımcılar, yazarlar, influencer’lar, Youtuber ve Instagrammerlar, SEO ve SEM uzmanları, Growth Hacker’lar, müşteri ilişkileri yöneticileri ve sosyal medya yöneticileri gibi birçok dalda oyuncular görev alır.
Dijital Pazarlamayı Nasıl Öğrenebilirim? Dijital Pazarlama Uzmanı Nasıl Olunur?
Dijital pazarlama sektöründe çalışanların büyük kısmı alaylıdır. Genelde farklı bölümlerden mezun olmuş olsalar da, dijital medya sektörüne olan ilgileri onları bu alanda çalışmaya yöneltmiştir.
Eğer gerçekten bu işi öğrenmek istiyorsanız (her işte olduğu gibi) bu iş için yoğun çaba harcamak gerekir. Elinizden geldiği kadar farklı araştırmalar yapmalı, özellikle dijital pazarlama üzerine network’leri takip etmeli ve içinde bulunmalısınız.
Dijital pazarlama uzmanı olmak için yapılması gereken ilk şey alanında uzman kişilerden eğitim almak ve bu alanda disiplinli bir şekilde çalışarak kendini yetiştirmektir. Aynı zamanda alınan eğitimlerin yanı sıra sektörel haberlerin ve global trendlerin de takip edilmesi gerekir.